13 Aralık 2015 Pazar

NEFSİMİZİ YENMESİNİ ÖĞRENMEK Bilal GÜRER

Nefsimizi yenmesini öğrenemedik ve ne hazindir ki nefsimize yenildik…

Nasıl mı?

Nefsini yenen insan, vermenin almaktan daha iyi olduğu gerçeğini hayata geçirerek yaşar, etkili çalışır, doğru şeyler yapar, aldığından daha fazlasını vermek için çabalar, şahsi hevesler için koşmaz, kalbini hep güldürür, tüketici olmaz, üretici olur.

Nefsimiz, yaptığımız ve yapacağımız işlerde kendimize de topluma da eziyet etmeden bize doğru işler yaptırırsa, başkasının hakkını yemeden medeniyette ki değişimleri kucaklamakta kendimizi sorumlu hisseder ve bu sorumluluktan faydalanarak daha güçlü oluruz. 

Nefsine hâkim olan, güzel insan olur, azimli insan olur, alnı açık, sırtı terli ve gözü büyük engelleri aşmak için hedefe kilitli olur, hakka inanıp, insanlara değer verip yardımlarına koştuğu kadar insan olur. İşte o zaman insan, çocuklarının gurur duyacağı ideal bir ana-baba olur.

Nefsini yenen insan, dinlemesini bilir, eleştirilmekten korkmaz, yol gösterici, lider, sadık dost, merhametli, becerikli, ara bulucu ve karakteristik bir model olarak örnek insan olur. İnsanlar içinde bu ruhu taşır ve yenilikçi olursa nefret duygularının da gözü kör olur.

Nefis, insan olmanın erdemlerini yok eder.

İnsanı; her şeyi bildiğine inandırır, benmerkezci düşündürür, davranışlarını kontrol etmesini engeller, başkalarının ne hissettiğini anlamasını zorlaştırır, iyi günde de kötü günde de anlaşılması zor bir kişilik oluşturur. 

Nefsini yenen insanlar, kendilerini sürekli ve düzenli olarak yeniler, açık ve anlaşılır, doğrulara sözle değil hareketleriyle inandığını gösterir, şartları lehine çevirmeden elindeki her imkânı, dürüst, azimli, tarafsız, cömert ve güven veren insanlar için kullanır.
Ve insanlık için de doğru budur…

Bu hastalığın çaresi elimizdedir. Yenmek için uğraşsak zarar mı ederiz gelin çabalayalım ne olur!

Başkalarını sorgulamadan önce kendimizi sorgulamalıyız. Yüz kızartacak işler yapmamak için kendi nefsimizin isteklerinden kaçarak yaşamalıyız. İşte o zaman erdemli olmanın, faydalı olmanın, huzur vermenin nimetleriyle tanışırız. Meselemiz gururlanmadan, gurur duyulacak işler yapmak olmalıdır.

Bakın bakalım o demde her şey ne güzel olur...

BİLAL GÜRER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder